Vliegvishengel
Wie wil vissen, kan uit veel verschillende vistechnieken kiezen. Een van de meest avontuurlijke manieren is het vissen met een vliegvishengel. Bij Fauna Hengelsport vindt u verschillende soorten vliegvishengels. Wilt u meer weten over de zogeheten vlieghengel of waar u precies op moet letten bij de aanschaf van een vliegvishengel? Lees dan hieronder verder.

Wat is een vliegvishengel?
Een vliegvishengel is een ander soort hengel dan een werphengel of vaste hengel. Zo bevindt de speciale vliegenreel zich direct onder het handvat op de vliegvishengel. Verder is het werpgewicht van de vlieghengel afhankelijk van het gewicht van de lijn in plaats van het kunstaas, dat ook wel ‘de vlieg’ wordt genoemd.
Daarnaast is de werptechniek bij een vliegvishengel heel anders dan bij andere hengels. Door de hengel met een versnelling uit te werpen, komt er een soort golfbeweging in de vislijn, die ook wel vliegenlijn wordt genoemd. Het is mogelijk om voor het werpen een meter aan draad van de reel te trekken en deze voor de worp vast te houden met de andere hand. Door dit stuk vliegenlijn op het juiste moment los te laten, ’verlengt’ u de uitworp. U haalt de vislijn binnen door langzaam aan de draad te trekken.

Aandachtspunten bij de aanschaf van een vliegvishengel
Wilt u een vliegvishengel kopen? Voordat u een vliegvishengel aanschaft, is het aan te raden om met een aantal aspecten rekening te houden. Bedenk vooraf op welke manier u uw nieuwe vliegvishengel wilt gebruiken. Zo kunt u een bewuste keuze maken. Lees hieronder waar u op dient te letten bij de aanschaf van een vlieghengel.

Werpgewicht
Het werpgewicht van vliegvishengels wordt aangegeven in aftma. Het werpgewicht dat uw hengel dient te hebben, is afhankelijk van de vliegenlijn die u kiest. Doordat het aas bij het vliegvissen zeer licht is, zorgt de lijn voor het gewicht dat nodig is om goed te kunnen werpen. Hoe zwaarder de visdraad, des te hoger moet het werpgewicht in aftma van de vliegvishengel zijn. Welk soort visdraad u nodig heeft, hangt af van de vissoort waar u op vist. Dit leest u hieronder.

0 t/m 2 aftma: lichte hengels voor de kleinste vissen
2 t/m 4 aftma: riviervisserij op vlagzalm/voorn of forel in stilstaand water of beekjes
5 en 6 aftma: allround (voorn, brasem, forel etc.)
7 en 8 aftma: snoek, baars en zeeforel
9 en 10 aftma: vissen met grote streamers op snoek
11 t/m 15 aftma: grote vissen bij het zeevissen

Hengellengte
De lengte van de vliegvishengel bepaalt in grote mate hoe ver u kunt uitwerpen. Een langere hengel maakt het bij het uitwerpen namelijk mogelijk om meer snelheid te geven aan de lus, waardoor u de vlieg verder kunt werpen. Een langere hengel leidt echter ook tot een grotere golfbeweging bij het uitwerpen. Hierdoor ervaart u bij de uitworp meer luchtweerstand.

Snelheid van de hengel
Een ander aspect om rekening mee te houden is de actie van de vliegvishengel. Een vlieghengel met veel actie is fijner bij het uitwerpen omdat u zo eenvoudiger momentum meegeeft aan de lijn. Minder flexibele hengels zijn daarentegen meer geschikt bij het binnenhalen van zwaardere vissen.

Vliegvissets
Wanneer u gaat vliegvissen heeft u behalve een vliegvishengel ook een vliegenreel en vliegenlijn nodig. Fauna Hengelsport biedt verschillende vliegvissets aan die naast een vlieghengel een bijbehorende reel en vliegvislijn bevatten. Alle onderdelen in deze vliegvissets zijn op elkaar afgestemd. Hierdoor hoeft u niet op zoek naar losse onderdelen die bij elkaar passen en kunt u direct uw vliegvishengel uitwerpen.

Vliegvishengel kopen
Wanneer u op zoek bent naar een vliegvishengel, vindt u in de uitgebreide collectie van Fauna Hengelsport zeker een vlieghengel die bij u past. Wilt u meer weten over vliegvissen of heeft u een vraag over een specifieke vliegvishengel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag verder!