Kunstaas
Veel vissers nemen standaard diverse soorten kunstaas mee bij het roofvissen. Of het nu gaat om groot kunstaas of de wat kleinere varianten; veel roofvissen kunnen kunstaas niet weerstaan. Maar welke soorten kunstaas zijn er allemaal? En hoe gebruikt u de verschillende soorten kunstaas? De antwoorden op deze en andere vragen over kunstaas leest u op deze pagina.

Soorten kunstaas
Wanneer u gaat vissen met kunstaas, kunt u kiezen uit een divers aanbod van soorten kunstaas. En binnen elke categorie kunstaas zijn weer enorm veel verschillende merken en varianten beschikbaar. Om een goed overzicht te krijgen van de mogelijkheden op het vlak van vissen met kunstaas, zetten we de verschillende soorten hieronder op een rijtje:

Pluggen
Jerkbaits
Spinners
Shads
Swimbaits

Pluggen
Pluggen zijn erg populair bij vissers die met een spinhengel vissen. Elke plug heeft een ‘lip’ die zorgt dat dit kunstaas in het water duikt tot een bepaalde diepte. Hoe groter deze lip of schoep, hoe dieper de plug gaat. Voor het vissen in ondiepe sloten en kanalen zijn er speciale pluggen die minder diep gaan. Bijna alle pluggen beschikken over een dreg aan de buik en de staart. Een speciale soort plug is de twitchbait; een langwerpig en relatief slank stukje kunstaas met een kleine duiklip. Door dit ontwerp zijn twitchbaits ideaal voor vissers die hun pluggen zelf actie willen meegeven.

Jerkbaits
De wat meer geroutineerde visser zal al hebben geraden waar de naam van de jerkbaits vandaan komt. ‘Jerken’ staat namelijk voor een techniek bij het vissen waarbij de visser de hengel met de top schuin naar beneden wijzend vasthoudt en de lijn al zwiepend binnenhaalt. Deze techniek maakt het mogelijk om zelf meer invloed uit te oefenen op de bewegingen van het kunstaas onder het wateroppervlak. In tegenstelling tot pluggen hebben jerkbaits geen lip en zullen deze niet uit zichzelf duiken.

Spinners
Een van de oudste en meest simpele soorten kunstaas is de spinner. De spinner is in feite niets meer dan een klein ijzeren staafje met hieromheen een ovaalachtig blad dat in het water om de staaf draait. Vergis u echter niet: ook deze relatief simpele en goedkope vormen van kunstaas werken prima om een roofvis te laten bijten.

Shads
Een shad is eenvoudig te herkennen aan het flexibele materiaal van deze nepvisjes. Vanwege het zachte materiaal staat deze soort kunstaas ook wel bekend als softbaits. Shads zijn inzetbaar voor verschillende manieren van vissen. Zo is het mogelijk om een shad te laten duiken door deze op een jighead vast te monteren. Maar shads zijn ook goed te gebruiken voor het dropshotten, Texas Rig, Carolina Rig en Ned Rig. Grote maten shads worden vaak aan een stinger gemonteerd voor het snoekvissen.

Swimbaits
Swimbaits hebben qua uiterlijk veel weg van pluggen. Zo hebben swimbaits ook een dreg onderaan de buik en aan de staart en net als sommige pluggen een ‘lichaam’ dat uit meerdere segmenten bestaat. Hierdoor lijkt de swimbait echt te zwemmen wanneer deze door het water beweegt. Het grote verschil is dat een swimbait geen lip heeft. Daarom leent deze soort kunstaas zich perfect voor het trollend vissen. De swimbaits zijn echter ook goed bruikbaar voor het werpend vissen.

Kunstaas voor snoek
De snoek is na de meerval de grootste roofvis die in de zoete wateren van de Benelux te vinden is. Hierdoor is snoek één van de populairste sportvissen. Wel is het van belang om hier goed materiaal voor in te zetten, zoals een goede roofvishengel en het juiste kunstaas. Het voordeel van vissen op snoek met kunstaas is dat u hiermee inspeelt op het jachtinstinct van de snoek. Door het kunstaas bij de snoek heen en weer te bewegen, denkt de roofvis sneller dat het om een levende prooi gaat en zal hij eerder toehappen.

Kunstaas voor baars
Snoek is niet de enige vis die u met kunstaas kunt vangen, ook baars laat zich door kunstaas makkelijk verleiden tot een aanbeet. Er zijn verschillende manieren om effectief op baars te vissen. Zo kunt u met kleinere plugjes gaan werpen of trollen. Maar ook finesse technieken met softbaits zoals de Texas Rig, Carolina Rig, Ned Rig en een dropshotmontage zijn zeer effectief. Daarnaast is het vissen met een shad (op een jighead) of spinner(bait) ook een goede manier om op baars te vissen.

Kunstaas voor snoekbaars
Een andere roofvis die zich laat vangen met kunstaas is de snoekbaars. Shads en pluggen zijn zeer geschikt kunstaas voor snoekbaars. Met het gebruik van shads brengt u het kunstaas naar de snoekbaars toe. Die zwemt namelijk het liefst dichtbij de bodem. Dieplopende pluggen, die ook naar de bodem duiken, zijn ook geschikt als kunstaas om op snoekbaars te vissen. U kunt hierbij het beste kiezen voor de dunne modellen van ongeveer 10 centimeter lang.

Kunstaas voor roofblei
Voor het vissen op roofblei is het kunstaas bij voorkeur wat kleiner en slanker. Deze roofvis jaagt namelijk op wat kleinere prooien dan bijvoorbeeld de snoek. Het beste kunstaas voor roofblei bestaat uit pluggen, topwaterbaits en spinners. Deze drie soorten zijn het meest geschikt voor het vangen van roofblei met kunstaas.

Kunstaas kopen
Wanneer u kunstaas wilt kopen, bent u bij Fauna Hengelsport aan het juiste adres. Wij beschikken over een ruim assortiment aan kunstaas. Heeft u een vraag over het aanschaffen van kunstaas? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!